Wat is Hersenwerk?

Hersenwerk is zoveel meer dan een spelletje! Het is samen puzzelen met je paard, samen op zoek naar voertjes (stukjes groenten/fruit/brokjes/snoepjes) in diverse materialen waarbij alle zintuigen worden gebruikt. Het zorgt voor verbinding, jij leert je paard observeren, je ervaart dat je paard voorkeuren voor materialen heeft en je leert kleine lichaamssignalen bij het paard waarnemen. Hersenwerk zet het brein van het paard op een positieve manier aan het werk, waarbij het paard mentaal uitgedaagd en gestimuleerd wordt om voer te bemachtigen. Het mooie aspect van Hersenwerk is dat het voor alle leeftijden geschikt is, van veulen tot oud gepensioneerd paard, paarden worden er vaak heel blij van! Ook in te zetten bij paarden in revalidatie trajecten, bij blessures en bepaalde fysieke beperkingen. Kortom, voor veel paarden een prettige aanvulling in hun leven!

We werken met zachte en harde materialen, zo lang het maar veilig is en groot genoeg voor paarden om erin te kunnen zoeken. Wees creatief in het bedenken van veilige puzzels, veel materiaal kan ideaal ingezet worden voor paarden. Denk hierbij aan snuffelmatten, kussens, matjes, emmertjes, balletjes, fietsbanden etc.

Je leert inzicht te krijgen in de subtiele signalen die paarden geven, die ook weer van pas komen in de omgang met je paard in trainingen etc.

Hersenwerk Fudge bloem

Hersenwerk is zoveel meer dan een spelletje!

Samengevat:
• Hersenwerk = Samenwerken, het versterkt de band tussen mens en paard
• Hersenwerk vergroot het zelfvertrouwen doordat het paard zelf keuzes maakt
• Het geeft inzicht in het gedrag van het paard
• Het geeft inzicht in het lichaam van het paard
• Hersenwerk stimuleert alle zintuigen
• Het maakt creatief, zowel het paard als de mens
• Het geeft afleiding in spannende situaties
• Hersenwerk kan uitdaging bieden aan oudere paarden
• Het stimuleert veulens en jonge paarden om te ontdekken en te wennen aan materialen en geluiden
• Hersenwerk zorgt voor geestelijke inspanning (bij de (tijdelijk) fysiek beperkt paard)

hersenwerk dinky
Hersenwerk Dinky roll-over

Op website Hersenwerk voor paarden kun je meer algemene informatie over Hersenwerk vinden.

In December 2020 heb ik mijn diploma Begeleider Hersenwerk voor paarden behaald. Ik geef met veel enthousiasme lessen en workshops Hersenwerk op mijn eigen locatie met mijn paarden of een locatie op aanvraag, ik stel hierbij diverse materialen beschikbaar om mee te kunnen oefenen. In menu ‘informatie en tarieven‘ kun je meer informatie vinden. Wil je graag een workshop op jouw locatie organiseren of wil je graag een sessie plannen met mijn paarden? Stuur vrijblijvend een mail naar paardenfreestyletraining@gmail.com

Hersenwerk Julius matje