Ervaringen

Ervaringen van deelnemers:
☆ Nina geeft je goede handvatten om meer (met minder inzet) samen met mijn paard te doen
☆ Nina geeft prettige uitleg en heeft fijne paarden om mee te werken
☆ De workshop is voor iedereen met een paard een aanrader!
☆ Erg interessante workshop, Nina brengt het leuk, open en plezierig over.
☆ Veel bruikbare informatie, ook als je geen paard hebt
☆ Goed verzorgde, leerzame en informatieve workshop!

Hey Nina

Enkele jaren geleden heb ik met mijn paard lessen bij jou gevolgd omdat zij getraumatiseerd was tijdens het buitenrijden. Ik liep vast met haar maar door jouw handvatten kon ik weer verder. Ik wil je vertellen dat ik ondertussen alweer een tijdje ontspannen buiten kan rijden. Ik ben zelfs laatst met harddraverij, die niet doorging, door de stad gereden waarbij terrassen vol met mensen begonnen te klappen en joelen. Ze bleef keurig rustig. Op dit moment ben ik ook begonnen met bitloos buiten rijden, wat ook erg goed gaat!

Ik wil je bedanken voor het opstapje wat je ons destijds hebt gegeven waarmee we weer verder konden.

“Ik heb veel inzichten gekregen”

“Hele duidelijke workshop, echt een aanrader!”

“Nina is heel duidelijk in de uitleg en rustig en relaxed naar de cursist, niets is fout of verkeerd”

“De workshop bevat veel praktische, toepasbare oefeningen”

“Genoeg ruimte voor vragen”

“Nina weet waar ze over praat, positief ingesteld en werkt paardvriendelijk”

“Nina geeft veel adviezen en tips”

“Fijne workshop met ruimte en tijd. Niet teveel oefeningen zodat het een overkill aan info wordt”

September 2020:
Van uren staan om Missy de trailer in de krijgen, gevaarlijke situaties en tot slot met sedatie vervoeren. Het roer omgegooid, lessen van Nina van Paardenfreestyletraining genomen en ze doet het geweldig!!
Nina, super bedankt voor je lessen en wij kunnen eindelijk rustig op pad zonder een heleboel stress en tijd.

26 September 2020: Bedankt voor deze fijne workshop met je lieve paarden die zo mooi spiegelen, confronterend maar zo leerzaam! Ik heb genoeg inspiratie om thuis lekker aan de slag te gaan. Super bedankt!

-Een jong paard beleren-

In mijn zoektocht naar een instructeur om mij te helpen bij het beleren van mijn jonge paard kwam ik bij Nina uit. Samen met Nina hebben we het hele traject doorlopen van loswerken naar rijden. Ik heb Nina’s aanpak als zeer prettig ervaren. Zij werkt heel stapsgewijs en kijkt hierbij goed naar de ontwikkeling van zowel paard als ruiter en legt alles heel duidelijk uit.

Door de stapsgewijze opbouw wordt het paard rustig aan voorbereid op het daadwerkelijke rijden en krijgt het de tijd om aan nieuwe dingen te wennen. Gelijk de eerste keer dat ik op Kenza ging zitten was zij zo relaxed, net alsof ze nooit anders had gedaan. Dit is natuurlijk het resultaat van de goede voorbereiding. Inmiddels rijden Kenza en ik nu lekker samen door de bak.

Nina, hartstikke bedankt voor je hulp!

Foto Manuela 2 Foto ManuelaBericht via Facebook van Manuela:

Vandaag voor het eerst in het zadel!!! Mijn pony is een toppertje!!!
Dankzij de goede voorbereiding samen met Nina van Paardenfreestyletraining ging het vlekkeloos!!

charonFreestyle, samen een betere band opbouwen.

Eigenlijk had ik altijd al een goede band met mijn paard. Monty een roodschimmel, al 16 jaar waren we samen en daardoor behoorlijk goed op elkaar ingespeeld. Door de jaren heen hebben we veel samen meegemaakt en veel ondernomen. Toch werd het opgegeven moment tijd om op een andere manier met monty bezig te zijn. Doordat ik goede ervaringen had opgedaan in de freestyle ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden en al snel kwam ik uit bij Nina.

Meteen van af de eerste keer dat we les kregen in het loswerken merkten we verschil in de communicatie. We raakten nog beter op elkaar ingespeeld en monty maakte mij ervan bewust hoe weinig hulpen we daadwerkelijk nodig hadden om samen aan het werk te zijn. Door veel te doen raakte ik keer op keer ontroerd van de reactie die ik terug kreeg vanuit monty. Door 1 hand alleen maar op te heffen snapte zij dat ze harder mocht, door terug te zakken en minder energie over te brengen mocht zij weer terug komen in tempo. Het gevoel en de ontroering die deze manier van werken aan mij heeft gegeven zou ik nooit meer willen missen.

Helaas heb ik 3 maanden terug afscheid moeten nemen van mijn allerliefste maatje. Monty heeft mij in haar leven veel geleerd en door middel van de freestyle nog veel bewuster gemaakt van de band en de mogelijkheden die er zijn tussen paard en ruiter. Door de inzichten die Nina ons gegeven heeft ben ik als persoon beter geworden in de omgang met paarden en ben ik mij bewuster van alles wat ik doe in de omgang met paarden. Voor deze inzichten wil ik Nina van harte bedanken.

Toen monty overleed betekende dat voor mij niet het einde van de freestyle, met mijn andere paard ben ik verder gegaan en blijven wij voorlopig ook in de toekomst nog met heel veel plezier de freestyle lessen van Nina volgen.

thijmenBeste allemaal

Met mijn pony Fabian heb ik een hele leuke obstakeltraining gedaan. Niet omdat hij alles eng vond maar hij is nog jong en moet veel leren. Nina kwam bij ons langs op de ponyclub. Toen ik aankwam stond alles al klaar. Over het zeil lopen vond hij heel spannend maar heeft het wel gedaan. De flessenbak vond hij ook maar raar. Het handige was dat mijn moeder ook een beetje mee mocht helpen wat ik erg leuk vond en alle paarden hebben alle obstakels gedaan. Ik was wel trots op Fabian en op mezelf. Het was echt een goede oefening en ik vond het ook heel leuk dat er foto’s zijn gemaakt. Nu heb ik een mooie herinnering.

Vandaag de tweede les van Nina. Best wel trots op Monty en mezelf. Super leuk om zo snel bewust te worden van jezelf en de reactie daarop van je paard. Heerlijk bezig geweest. Bedankt Nina !!

AlbanoOver lessen aan de lange teugel:

Ik heb een aantal lessen gehad van Nina en vindt dat ze op een hele vriendelijke en prettige manier probeert om mens en paard met elkaar in harmonie te laten werken.

Met wat simpele aanwijzingen lijken, kan ik zo weer een paar weken vooruit. Nina bekijkt ‘problemen’ vanuit een ander perspectief dan ik tot nu toe gewend was en dat werkt!

juliedanielleWij hebben Nina een maand of 2 geleden leren kennen omdat het opstappen met ons nieuwe paard niet echt goed ging.. Zodra je druk op de beugel zette vluchtte ze in volle snelheid weg. Nina gaf ons het advies om de osteopaat langs te laten komen en het zadel na te laten checken. Nadat dit gebeurd was, hebben wij weer een afspraak met Nina gemaakt. In de tussentijd hebben wij lekker gelongeerd en grondwerk gedaan.

Toen Nina weer kwam hebben wij eerst gelongeerd, en daarna begonnen we rustig met opstappen, eerst een paar keer gehangen en daarna rustig erop. Toen een paar keer op en afgestapt en daarna heb ik een tijdje rond gestapt in de bak. Wat een heerlijk gevoel voor de 1e keer op je eigen paard!

Heel erg bedankt Nina!

jerinaHeey nina!

Ik wil je bij deze laten weten dat het trailerladen nu goed gaat. Gisteren voor het eerst de stang er zelfs achter. 🙂 ik blijf gewoon elke week oefenen want met naar binnen lopen, twijfelt ze de eerste keer. Maar ze draait niet meer naar links weg zoals ze eerst steeds deed.

Het naar buiten lopen gaat nu ook rustig, al moet ik haar wel goed sturen. Ik ben onwijs blij! Je hebt ons zo goed geholpen! 🙂

isabelMijn 6-jarige ruin Enjoy liep toen ik hem net kreeg eigenlijk heel makkelijk de trailer op. Totdat het een keer erg mis ging. De achterstang was al losgemaakt terwijl hij nog met zijn halster vast gemaakt zat in de trailer. Hij liep achteruit, maar viel er via de zijkant af. Hierdoor konden we een paar dagen niet rijden vanwege een kleine blessure in zijn hals.

Toen we daarna een keer weg wilden gaan met de trailer, wilde hij er absoluut niet op. Op een bepaald punt waren we minstens een uur bezig om hem erin te krijgen. We besloten om Nina om hulp te vragen!
Nina kwam de eerste keer om wat grondwerk te oefenen, zoals lopen over zeilen en achterwaarts etc. Dit pakte Joy eigenlijk erg goed op en we hebben hier ook allebei baat bij gehad. Hij loopt nu makkelijker mee en dringt zich niet meer op.
De tweede keer gingen we werken met de trailer. In het begin liep hij er weer langs en ik had er een hard hoofd in. Maar na wat hulp van Nina en de lijnen die zij gebruikte ging hij er na een paar keer keurig in. We hebben ook gewerkt aan het achterwaarts de trailer uit en zelfs dat pakte hij (dankzij hele goede tips) super op. Aan het einde van de training liep hij keurig de trailer op en af, zoals het hoort. En dat zonder dat er slaan of andere narigheden aan te pas kwamen!!
Ik ben super tevreden over Nina, en ik kan niet wachten tot we weer lekker relaxt op wedstrijd gaan! Niet alleen het trailerladen gaat nu goed, maar de onderlinge band is ook versterkt dankzij de grondwerk lessen. Toeval of niet, maar in de weken en dagen na de grondwerk en trailertraining reden Joy en ik voor de eerste keer een fijn foutloos springparcours. Ontzettend bedankt Nina!

JantinaAnnikaAnnika is 11 jaar oud en heeft het syndroom van Down. Annika had op internet gezien dat paarden kunstjes kunnen leren en dat leek haar ook wel erg leuk om met ons eigen paard te doen. Zelf vind ik het belangrijk dat Annika zelfvertrouwen ontwikkelt en stevig in haar schoenen staat. Freestylen leek mij een goede manier om dat te combineren.

Wij leerden in die tijd ook Nina kennen en het klikte meteen goed tussen die twee. Annika heeft nu een aantal lessen gehad en ze vindt het helemaal geweldig. Nina kijkt heel goed naar wat zij nodig heeft en wat veilig is. Annika is al een stuk vrijer geworden en vindt het ook heel stoer. Onze IJslander vindt het ook erg leuk om te doen.

manuelaIk heb Nina alweer aardig wat maanden geleden leren kennen. Ik zocht hulp voor het beleren van mijn jonge babbie ponnie! Na veel zoekwerk en meerdere mensen gesproken te hebben, kwam ik bij Nina terecht. In één woord geweldig!

Ik was mij al wel langer aan het verdiepen in de nh gedachte, maar kon/kan daar nog veel over leren. En Nina is daar een toppertje in! Ook ik was in het begin wat ongeduldig…, “Die lange lijnen Nina is dat nou echt nodig ??”. Maar ook ik kreeg daar na verloop van tijd enorm veel plezier in! Na maanden van goede voorbereiding, samen met Nina, stapte ik zonder problemen in het zadel. Zo trots als een pauw op mijn babbie ponnie! En dat allemaal dankzij de goede hulp van Nina!

marjoleinDrie jaar geleden overleed mijn pony Joresta. Ik heb haar 15 jaar gehad, kende haar door en door en vertrouwde haar voor 200%. Vlak na het overlijden van Joresta, kocht ik mijn huidige paard; Amareno. Amareno was net 5 jaar dat ik hem kocht en was eigenlijk nog behoorlijk groen. Al snel ging het rijden lekker. Ook in de omgang ging het al snel goed. Amareno is een onwijze knuffel en luistert erg goed. Met longeren merkte ik dat hij zich soms zomaar omdraaide. Waarom, dat wist ik niet. Ook ging het trailerladen niet echt lekker en zo waren er nog wat kleine dingetjes. Ik wilde hier mee aan de slag en kwam uiteindelijk bij Nina terecht.

De eerste lessen waren lessen in het loswerken. Al de eerste les kreeg ik antwoord waarom hij met longeren soms zomaar omdraaide; ik gaf met mijn houding aan dat hij moest omkeren!!! Erg leuk om te leren wat je houding met je paard doet. En om dit te leren gebruiken om je paard op een andere manier te trainen.

Daarna gingen we met grondwerk aan de gang, dit voornamelijk als voorbereiding op het trailerladen. De 2e les was een schriktraining; een plastic zeil, plastic flessen die opgehangen waren, een paraplu etc.. Tja, Amareno vond dat allemaal niet echt om te schrikken; als ie er maar aan mag zitten met zijn tanden of hoeven, is alles al snel niet eng meer! Ook de trailersessies ging voorspoedig. Vlak daarna gingen we op weg naar de Veluwe; heen ging hij snel de trailer in, terug duurde het helaas een stuk langer. Hier hebben we dus nog flink wat te oefenen.

In zijn eentje het bos in, durfde/ wilde hij nooit; alleen maar steigeren en omdraaien. Dit jaar ben ik d.m.v. grondwerk een rondje door het bos gegaan. Na wat steiger en omdraai pogingen, volgde hij mij al snel en ontspannen. De volgende dag heb ik hetzelfde rondje gemaakt, eerst d.m.v. grondwerk en hij voelde zo goed dat ik er halverwege zelfs opgestapt ben!! Dat had ik nog niet durven dromen!

We zijn er nog niet; in het bos en met trailerladen, maar de freestyle lessen van Nina helpen ons wel verder op weg. Ooit zullen we samen met de trailer op pad gaan en urenlang door het bos zwerven!!

AnnaIk ben Anna en mijn haflinger Honola liep niet de trailer in, iedere keer als ze erin moest begon ze te steigeren. We wisten niet meer wat we eraan konden doen. We vonden de site van Nina en toen hebben we haar gevraagd of ze ons kon helpen, Nina reageerde al snel en is ons komen helpen.

Nina werkt op een rustige, consequente en positieve manier waar Honola erg goed op reageerde! Nina kwam met kleine hele handige tips die erg goed helpen!

We zijn heel blij dat Nina heeft geholpen. Ik kan nu met Honola op springles en wedstrijd. Als Honola er niet in wil weten we nu wat we moeten doen.

Training Doit 3_editedTraining Doit_editedNina traint sinds enige tijd onze draver Doit aan de dubbele lange lijnen. Ik merk dat dit een goede toevoeging is op zijn huidige training met de sulky. Hij is duidelijk sterker geworden en het zorgt voor de nodige afwisseling.

foto emma_editedHallo! Ik ben Emma, en ik heb met mijn pony Sha-Ré nu één les gehad bij Nina. De les van Nina was voor mij een aangename verrassing, ik spring en rij dressuur met mijn pony en wist eigenlijk niet zo veel van freestyle. Ik dacht dat het echt iets aparts was, dat het niet als verrijking naast je dressuur kan maar dat het of/of is! Nou dat bleek dus totaal omgekeerd te zijn!

Ook prettig voor mijn pony om af en toe onbelast te werken. Ik vond de manier waarop Nina les geeft heel fijn omdat ze alles heel positief benaderd, ik heb me geen seconde onzeker gevoeld en het is een systeem waardoor je heel respectvol met je paard omgaat. Ik had dus vrijwel geen ervaring maar Nina legde het duidelijk uit en zo pakte ik het snel op.

We zijn in anderhalf uur aan grond- en loswerk toegekomen. Daar ga ik nu hard mee aan de slag zodat we de volgende les weer heel wat nieuws kunnen leren! Ik kan me niet voorstellen dat iemand les van Nina als vervelend zal ervaren, zo ik dus ook niet! Ik denk dat iedereen, van springruiter tot westernruiter er wat aan zal hebben! Ik blijf zeker lessen bij Nina!

Foto MelanieIk ben Melanie en ik les met mijn paard bij Nina. Door omstandigheden heeft hij lange tijd vrijwel stil gestaan. Sinds kort ben ik begonnen om hem weer op te pakken met behulp van Nina. Dit gaat erg goed, door een positieve benadering van zowel ruiter als van paard.

Doordat ik zelf ook al een tijd niet had gereden was ik wat onzeker maar door het rijden bij Nina is mijn vertrouwen weer terug gekomen. Mijn paardje doet het erg goed en leuk met deze methode van les geven en we bouwen het langzamerhand weer op Wat mij en mijn paard betreft een aanrader.

Nina bedankt, we gaan zeker nog hele tijd met veel plezier door.

paardpietvanevelienIk ben Evelien en samen met mijn paard Piet een lesklant van Nina. Omdat ik het vertrouwen met/in mijn paard een beetje kwijt was, heb ik Nina gevraagd om mij te helpen dmv grondwerklessen. Dit gaat inmiddels zo goed, dat ik mijn vertrouwen in paardlief weer terug heb, Nina heeft mij daar fantastisch bij geholpen, door goed uitleg te geven, nooit over mijn grenzen te gaan, maar me wel af en toe net dat zetje te geven.

Ook naar paardlief toe altijd op een respectvolle paardvriendelijke manier, met zo weinig mogelijk druk en zoveel mogelijk beloning, waardoor Paard Piet het ook leuk vindt. De manier waarop lesgegeven wordt, gaat uit van het positieve, daarmee bereik je in korte tijd op een plezierige manier ontzettend veel…een aanrader dus!

Op woensdag  wil ik met mijn paard (10 jaar) op pad. Bij het trailerladen wat nog nooit een probleem is geweest, gebeuren een aantal zaken waardoor ze er niet meer op wil. Na 1,5 uur proberen, moet ik opgeven. Ik ben even ten einde raad. Gezien de slechte ervaringen in het verleden met mijn andere pony, doemt er een schrikbeeld op. Ik heb hulp nodig, dus maak meteen met Nina een afspraak omdat we met de grondwerk lessen al hele goede ervaringen hebben opgedaan. Op zaterdag komt Nina. Als snel is mij duidelijk dat door miscommunicatie mijn paard onzeker is geworden. Daardoor word ik ook onzeker en versterken we elkaar op dit gebied. En dat laat zich niet zomaar wegnemen. Na 1,5 uur, hulp van de lijnen, geduld, goed gedrag belonen, haar signalen goed lezen en perfecte ondersteuning van Nina liep ze een aantal keer de trailer op. Op zofoto civndag samen met mijn dochter geoefend en de tips toegepast. Binnen een uur liep ze er weer vrijwillig op. Maandagavond, ik ben alleen en liet ze eerst weer onzeker gedrag zien,  het duurde even voordat ze 1 been op de klep durfde te zetten. Deze actie uitgebreid beloond, met als gevolg dat ze er vier keer zo oploopt, lekker gaat staan eten en de laatste x op mijn signaal weer achterwaarts gaat. Dinsdagochtend, ze loopt meteen halverwege de klep, ik zet haar terug en we lopen samen een rondje. Vervolgens loopt ze 4x achter elkaar gewoon met mij de trailer op en gaat relaxed staan eten. Geen spoor van onzekerheid meer!
Vandaag ook de stang erachter gedaan wat ze prima vond. Daarna weer gestopt. Zó blij dat we samen in staat zijn om het tij te keren in positieve zin. Dankzij de begeleiding en tips van Nina.

Nina, SUPER BEDANKT. Wat ben ik blij dat ik woensdagmiddag meteen contact met je heb opgenomen!

marnix 2*** Zomaar een fijne en leerzame lesdag***

Vandaag heeft de hele club van Praktijk Vica wederom les gehad van Nina van paardenfreestyletraining. Het was vandaag Marnix zijn beurt om aan de slag te gaan. Marnix is een bijzondere pony. De uitdaging zit hem bij Marnix in het werken vanuit rust en contact. Wat ik zo leuk vind aan Marnix, is dat hij ons leert om te blijven kijken en luisteren. Wat dient zich aan? Wat vertelt het paard ons met zijn gedrag? Wat is daarbij helpend en wat juist niet? Hij daagt ons daarmee uit om scherp te blijven. Hij vraagt van ons om flexibel te kunnen denken en handelen. Samen op zoek naar een zachte afstemming en verbinding. Prettig samenwerken met Marnix is een interessante zoektocht. En wat is het dan mooi als je op het einde van de les de rust en ontspanning bij hem ziet. Het shetlanderduo is ook aan de slag gegaan. Samen met onze topmeiden. Dit met het onderdeel grondwerk. Wat deden de paardjes goed hun best! Mens en paard in een fijne verbinding, dat zie ik graag. Bedankt voor de leuke lessen Nina.

Loswerken Francisca 1Zojuist weer een heerlijke les gehad met Nina! Het begon onstuimig na een paar dagen sneeuw en weinig beweging en dan tóch weer geëindigd in ontspanning en positieve afsluiting. Wij hebben les in loswerken, dubbele lijnen en rijden, zeer gevarieerd aanbod dus.

Ik stond zelfs een keer onverwacht met mijn merrie in de bak ipv met mijn ruin en ook dat is helemaal prima, wordt de les gewoon op dat paard aangepast.

Venhuizen, 06-06-2018

Onze 12 jaar oude haflinger Beau wilde niet meer alleen trailerladen, met een ander paard erbij was het probleem minder aanwezig, maar zodra hij alleen mee ging naar wedstrijd/training etc. werd het van kwaad tot erger, steigeren, spuit poep en ga zo maar door, hierdoor bij ons ook veel frustratie wat er absoluut geen goed aan doet. Hoe kon dit nu toch zo maar gebeuren? Het ging altijd zo goed en er was in onze beleving niets ernstigs gebeurd.

We hebben contact met Nina gezocht en zij kon ons gelukkig snel helpen. De eerste les was vooral gericht op basis vaardigheden en obstakel training. Hier zagen wij al een omslag in het gedrag van Beau. Doordat wij veel duidelijker waren, kwam er bij hem meer rust en vertrouwen. Waar hij eerst echt niet over een zeil wilde lopen, liep hij na een paar keer oefenen over het zeil zelfs nadat deze vlak voor zijn neus omhoog wapperde. De 2e les werd de trailer in gezet en wat ging dat goed.

Na slecht 2 lessen stapt Beau alweer vol vertrouwen op de trailer, waardoor ook bij ons de rust weer in het lijf komt en mocht het dan een keer niet lukken dan weten we wat we wanneer moeten doen.

Super leerzaam en blij dat we niet lang hebben gewacht om hulp te zoeken. We kijken nu al uit naar het eerste echte uitstapje met de trailer en tot die tijd oefenen we lekker door.