Beleren van (jonge) paarden

Een paard zadelmak maken is een van de belangrijkste periodes in het leven van een rijpaard. Door dit proces zo rustig en met zo min mogelijk stress te laten verlopen heeft het paard en daarmee zijn eigenaar er een heel leven lang plezier van. Een paard in 2 weken of zelfs nog korter zadelmak maken past dan ook niet binnen mijn manier van werken.

De relatie tussen mens en paard, op basis van wederzijds vertrouwen en respect, staat centraal. Door de verantwoorde opbouw van loswerken, grondwerken, het werken aan de enkele lijn en de dubbele lijnen wordt een goede basis opgebouwd en het paard voorbereid op het uiteindelijke rijden. Het tempo van dit trainingstraject wordt afgestemd op wat het paard ons aangeeft. Er zal nooit een stap extra worden gevraagd als de vorige stap nog niet bevestigd is.

Wil je de ervaring meemaken om je eigen paard zelf te beleren? Ik kan je in dit proces begeleiden en voorzien van oefeningen en advies hoe we dit samen kunnen aanpakken. De handelingen voer je geheel zelf uit en tussen de lessen door ga je met de geleerde stof aan de slag. Op deze manier leren jullie samen van én met elkaar, waardoor het vertrouwen naar elkaar toe zal groeien en versterken.

beleren jonge paarden
julius grondwerk

Volgorde van werken in de training:

Loswerken: Tijdens het loswerken wordt er gewerkt aan communicatie, richtig en tempo door middel van lichaamstaal, energie en ademhaling. Je wordt bewust van aan- en ontspanning in jouw lichaam en die van het paard, ademhaling en energielevel.
Grondwerken: In het grondwerk wordt gewerkt aan oefeningen die zorgen voor ontspanning en controle die later weer nodig zijn als de ruiter het paard voor het eerst zal gaan berijden. Tevens wordt er gewerkt aan de enkele lijn ter voorbereiding op de dubbele lijnen. Deze manier van trainen is meer dan ‘je paard ongecontroleerd rondjes laten rennen’. Tijdens het werken aan de lijn werken we aan contact, balans, buiging en stelling.  Ook obstakeltraining kan aan de training worden toegevoegd.
Daarnaast zullen we werken aan desensibilisatie van het paard (zadel, beugels, aanraken).
Dubbele lange lijnen: In het werken aan de dubbele lijnen zal het paard kennis maken met teugelhulpen, leert het in de rijtypische houding te lopen en zijn balans te houden. Deze voorwaarden zijn nodig om een ruiter goed te kunnen dragen.
Rijden: Zodra al deze voorgaande stappen zijn bevestigd, is het tijd om het paard te leren wennen aan het gewicht van een ruiter op de rug. Als dit ook goed gaat, kan er worden gestart met de eerste stappen onder de man en opnieuw balans zoeken. Omdat het paard al veel geleerd heeft vanaf de grond, zal het de hulpen gegeven vanaf de rug snel begrijpen en opvolgen. Vanaf dat moment kan het opleidingstraject onder het zadel verder worden uitgebouwd. Het rijden kan zowel met bit als bitloos worden toegepast, op wens van de ruiter en het paard.

De duur van het opleidingstraject is volledig afhankelijk van de situatie (leeftijd paard, lichamelijke omstandigheden etc.). Naast het begeleiden in dit traject, is het ook mogelijk dat ik uw paard in dit traject zelf train vanaf de grond (geen rijden) op uw locatie. Hiervoor gelden andere tarieven (zie menu “lessen en tarieven”)

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak via:

Telefoon Nina: 06-23855502
E-mail: paardenfreestyletraining@gmail.com