Wees een fijne partner voor je paard!

 

Wat maakt mij een fijne partner om mee samen te werken? Een goede vraag waarop wij helaas van ons paard mondeling geen antwoord zullen krijgen.

Er zijn een aantal zaken die belangrijk in de samenwerking met je paard. Als je deze zaken in je dagelijkse omgang kunt toepassen, zal je aan je paard merken dat je als fijne partner zal worden gezien. Op naar de praktische tips!

 

 

 

 

 

  • Geduld; zowel naar je paard toe als naar jezelf. Geef het de tijd om een relatie op te bouwen, oefeningen aan te leren, je paard zelf laten ontdekken, het is zó belangrijk. Leg daarnaast de lat voor jezelf niet te hoog, focus op een realistisch doel. Accepteer dat je een fout maakt, daar kun je van leren. Als je je geduld verliest, verlies je vertrouwen en respect van je paard en kan de samenwerking met je paard schaden.
  • Kalmte; door te allen tijde kalm te blijven, neem jezelf de leiding in de relatie met je paard. Ook als je paard verre van kalm is, zorg ervoor dat jij je niet laat meenemen in die energie. Kalmte maakt je voorspelbaar en berekenbaar, een eigenschap waar paarden behoefte aan hebben.
  • Positiviteit; elk paard groeit van positiviteit. Een aanraking, aanbieden van ontspanning of een voedselbeloning. Het resultaat wordt met enige regelmaat onderschat. Het zal per paard verschillen wat werkt, test het uit. Jij hoort toch ook veel liever een compliment dan een correctie? Blijf optimistisch, benoem na afloop een training bijvoorbeeld minstens 2 positieve zaken die zich hebben voorgedaan. Het werkt echt!
  • Probleemoplossend; werkt het niet linksom, probeer het dan rechtsom! Als tijdens de training met je paard een oefening niet wil, ga op zoek naar een passende oplossing via een andere weg. Splits de oefening bijvoorbeeld op in stukjes als de oefening in zijn geheel niet naar wens verloopt. Het voelt geweldig als je daarna alsnog tot een mooi resultaat kunt komen.
  • Zelfbewust; jouw houding, energie en ademhaling zijn belangrijke tools in de communicatie met je paard. Een mooie oefening is om in de nabije omgeving van je paard een aantal bewuste momenten in te lassen waarin je je zelf monitort. Praat je veel, misschien schreeuw je soms wel eens? Hoe zijn je handelingen en bewegingen; druk of juist heel rustig? Waar zit je adem, bovenin je borstkas of juist onderin je buik? Ben je veel met gedachten bezig in je hoofd of juist gefocust op je paard?

Succes met de bovenstaande tips, je paard zal je dankbaar zijn!! Uiteraard ben ik beschikbaar om bovenstaande zaken samen met jou en je paard op te pakken. Je kunt vrijblijvend contact zoeken via www.paardenfreestyletraining.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *