Voorzie jij jouw paard in zijn natuurlijke behoeften?

Het is ons allen niet ontgaan; de herfst is begonnen. Bakken met regen zijn er gevallen, zeker in de provincie waar ik woon, Noord-Holland, is het dweilen met de kraan open.

Het is even schakelen van de korte broek en t-shirt naar de regenjas en hoge laarzen. Voor de paardenliefhebbers betekend dit veelal ook een overgang op een ander vlak. Natte weides, ondergelopen rijbakken en lessen die niet door kunnen gaan door code oranje. Helaas kunnen we er niets aan veranderen, maar wat houd het in voor de paarden?

Het feit dat dit weer ons zo teistert, heeft voor veel paarden ook consequenties. Waar menig paard twee weken geleden nog heerlijk op de wei liep, heerlijk knabbelend aan groene grassprietjes, zijn veel al binnen gehaald en op stal gezet. Beperkte bewegingsvrijheid, consequenties voor de spijsvertering en minder sociaal contact zijn gevolgen hiervan.

Als je kijkt naar de primaire basis behoeften van paarden21688109_870109293136755_8911154653990006694_o

  • veel bewegingsvrijheid
  • veel ruwvoer (veel kauwbewegingen)
  • sociaal contact
  • droge, veilige plek om te kunnen rusten

is het belangrijk om deze mee te nemen in de keuze van huisvesting voor een paard. Ik zie in mijn omgeving en ook op social media regelmatig voorbeelden voorbij komen die helaas niet aan deze voorwaarden voldoen. Paarden die maar 1 of 2 uur per dag buiten komen en voor de rest van de tijd op stal staan, minder sociaal contact met andere paarden kunnen hebben door smalle tralies of dichte muren en slechts 2x per dag een voerbeurt met wat ruwvoer krijgen. Ik verbaas mij dan nog altijd over het feit dat mensen dan zo verrast zijn als paarden ‘fris’ blijken te zijn als ze van stal komen.

Durf eens kritisch te kijken naar de omstandigheden waarin jij je paard of pony houdt. Kan jij aan de primaire basis behoeften voldoen? Er is niets mis met het feit om je paarden buiten te zetten in de regen met zijn vrienden of om ze lekker te laten rollen in de modder. Het is tevens bewezen dat paarden die lang buiten staan met veel bewegingsvrijheid, minder kans maken op blessures, betere doorbloeding hebben van hoef- en beenstructuren en het meest belangrijk, blijer en gezonder zijn dan soortgenoten die erg lang op stal staan. Als je ze dan in de tijd dat ze buiten staan ook nog kan voorzien van een verantwoorde dosis ruwvoer, dan kun je een paard niet blijer maken.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, dan kun je contact met mij opnemen via paardenfreestyletraining@gmail.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *