Waar ligt jouw focus?

focus-on-the-good

Waar ligt jouw focus in het algemeen en in de training van je paard? We zijn als mensen geneigd vooral alles wat niet goed gaat te benoemen en wat wel goed gaat, laten we vaak achterwege of zien we vaak niet eens. Als je 18 jaar bent heb je gemiddeld 180.000 keer gehoord wat je niet goed doet. Daar staan zo’n 20.000 aanmoedigingen tegenover. De focus ligt dus ruim negen keer meer op negatief gedrag. Om binnen een bepaalde situatie vooral bezig te gaan met de positieve zaken, vergt in eerste instantie wellicht enige moeite. Vraag jezelf vooral af; heb ik tijdens die situatie mijn uiterste best gedaan en wat ging goed? Als je je uiterste best gedaan hebt, weet je dus dat je op dat moment alles gegeven hebt. Wees lief voor jezelf; benoem geen negatieve punten, maar denk in; wat waren leermomenten en zou ik een volgende keer anders kunnen doen?

Door deze wijze van benaderen op te nemen in je dagelijks leven, zal je ook de training met je paard anders gaan zien. Ik ben op het schrijven van dit stuk gekomen omdat ik de afgelopen tijd met meerdere mensen tijdens lessen heb gewerkt die de negatieve punten eenvoudig wisten te benoemen, maar zichtbaar moeite moesten doen voor de positieve punten. Voorbeelden als; “ik rijd nog steeds niet, ik voel nog steeds angst, ik zou willen dat mijn paard mij meer laat zien” of “hij is nog steeds schrikkerig” zijn voorbeelden met een negatieve klank.

Wanneer deze voorbeelden anders benaderd zouden worden, zou men zien dat het werken vanaf de grond enorm goed gaat en er wordt gewerkt aan voorbereiding op het rijden, men nog steeds enige angst voelt, maar al zoveel minder als toen we begonnen met lessen. Het paard kan al veel meer prikkels aan als enkele maanden geleden, het vertrouwen groeit zichtbaar en de wens dat het paard meer aan zijn trainer laat zien, is wat mij betreft een leerschool voor de mens. Het paard doet zijn uiterste best om met ons te communiceren, het is aan ons om die boodschappen te zien en ermee aan de slag te gaan. Raak niet gefrustreerd als het niet gaat, maar stel de vraag aan je paard anders, het is geen onwil. Beloon elke stap in de goede richting, hoe klein ook, met positiviteit. Als jij leert, hoor je toch ook graag wat je wel goed doet in plaats van steeds gecorrigeerd te worden?

En ja, het ‘omdenken’ blijft een leerschool en zal in bepaalde situaties soms best lastig zijn. Daarentegen, als je eenmaal de smaak te pakken hebt, voelt het enorm fijn en geeft het rust. Positief denken vermindert stress en bevordert je relaties, dus ook met je paard. Het plezier tijdens de trainingen met je paard zal alleen nog maar toenemen, kijk naar wat je gekregen hebt die dag, niet naar wat je hebt gemist. Succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *