Loswerken, wat houdt het in en wat is het nut?

loswerkenLoswerken is het werken met een loslopend paard in een afgezette ruimte van ongeveer 15×15 of een longeerkraal. Het fijnst voor het paard is als het geen optoming draagt en de mens maakt gebruik van alleen een leadrope als verlengstuk van de armen en verduidelijking van de bewegingen.

Tijdens het loswerken wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke eigenschappen van het paard, met andere woorden, eigenschappen die elk ongetraind paard al bezit. Dat maakt dat het loswerken in eerste instantie een uitdaging voor de mens betekent. Door middel van positie ten opzichte van het paard, bewegen in je lichaam, bewegen in de ruimte en de houding, kun je controle krijgen over richting en tempo van het paard. In eerste instantie wordt er non-verbaal gewerkt, dat wil zeggen zonder stemhulpen, dit om te voorkomen dat de stemhulpen tegenstrijdig zijn met de lichaamstaal. Loswerken gebeurt te allen tijde zonder geweld, respect naar het paard staat absoluut voorop.

Wat mij blijft fascineren is het proces van bewustwording in lichaamstaal en houding, omdat er in eerste instantie zonder stem gewerkt wordt. We zijn zo gewend tegen paarden te praten. Als we dat achterwege laten, krijg je op andere wijze contact tussen mens en dier. Paarden hebben geen harde stemhulpen of grote lichaamshulpen van ons nodig, correct ademhalen en tijdig ontspannen is vaak al voldoende.

Mijn ervaring is dat sommige mensen, ondanks soms vele jaren werkzaam met paarden, zich niet bewust zijn van hun houding, ademhaling en de energie die zij uitstralen. Ze lopen misschien tegen problemen aan met hun paard, waarbij gedacht wordt dat het probleem bij het paard ligt en niet bij zichzelf. Echter, het probleem blijkt vaak op miscommunicatie gebaseerd te zijn, de persoon is niet duidelijk naar het paard toe. Investeer er eens tijd in; op het moment dat het bewustzijn langzaam groeit en je steeds beter in staat bent om met een paard via lichaamstaal te communiceren, groeit de wederzijdse relatie op vele vlakken. Wie wil dat nu niet?

Loswerken is dus iets anders dan je paard simpel rondjes laten lopen in een kraal. Activiteit, observeren, leren van elkaar, wederzijds vertrouwen en samenwerking zijn sleutelwoorden. Het betekent een respectvolle relatie opbouwen tussen mens en paard, balans training voor het paard, bewustwording voor de mens en goede basis voor de opleiding van bijvoorbeeld jonge paarden. Tevens is het een goede manier om je paard in vrijheid te kunnen zien bewegen. Je kunt daar veel informatie uithalen; hoe beweegt het bijvoorbeeld in zijn lijf? Daarnaast is er veel variatie aan te brengen in het loswerken, denk hierbij aan gebruik van balken en pionnen, stappen tellen, bodywraps aanbrengen om lichaamsbewustzijn bij het paard te vergroten en specifieke opdrachten in overgangen.
Ga ervoor, je zult zien, er gaat een wereld open, voor zowel mens als dier!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *